SCHULPZAND DIENSTEN
Afbouw
Wanneer een nieuw gebouw ‘staat’, ziet het er van buiten vaak afgerond uit. Maar in werkelijkheid moet er dan nog veel aan gebeuren. De afbouw die het gebouw bewoonbaar moet maken, moet dan nog plaatsvinden. Maar hoe gaat dat in zijn werk?
Afbouw is de bouwfase waarin het gebouw bewoonbaar wordt gemaakt. Dit volgt op de ruwbouwfase, waarin het gebouw is opgericht en wind- en waterdicht is gemaakt. De afbouw van een gebouw is een uitgebreid proces, waarbij veel verschillende aspecten van het gebouw worden afgewerkt.
Bij Schildersbedrijf Schulpzand maken we dankzij onze expertise op het gebied van afbouw van elk huis een thuis. Hier leest u wat er allemaal gebeurt bij afbouw en hoe wij u hiermee kunnen helpen.
Kunt u de hulp van Schulpzand goed gebruiken bij de afbouw van uw pand?
Wat is afbouw?
Afbouw is een belangrijke fase in elk bouwproces. Na de ruwbouw kan (voornamelijk) het interieur worden afgewerkt. Dat is echter geen kleine klus. Er is immers veel voor nodig om een kaal gebouw bewoonbaar te maken. In de afbouw wordt gezorgd dat het gebouw er vanbinnen net en fraai uitziet en comfortabel is voor de bewoners. Vooral de muren, vloeren en plafonds worden hierbij onderhanden genomen.
Ons gespecialiseerde team beschikt over de juiste kennis en ervaring om alle aspecten bij de afbouw met goede resultaten af te werken.
Wat is ruwbouw?
Ruwbouw, ook wel cascobouw genoemd, is de fase waarin een gebouw vanaf de grond wordt opgebouwd. De fundering wordt gelegd en de muren, vloeren en het dak worden aangebracht. Ook wordt het pand aangesloten op de riolering. Kozijnen, ramen, deuren en trappen worden geplaatst en het huis wordt geïsoleerd. Na voltooiing van de ruwbouw staat er als het ware een skelet van een huis dat weliswaar wind- en waterdicht is, maar nog niet geschikt om te bewonen.
Wat is turnkey?
Een veel voorkomend verschijnsel in de bouw is het turnkey concept. Hierbij besteedt een opdrachtgever de volledige bouw van de tekentafel tot oplevering uit aan een enkel bedrijf. Als dit voltooid is, is het gebouw klaar en kan de sleutel in de deur. Vandaar de naam turnkey, al wordt ook de term sleutelklaar gebruikt. Individuele aspecten van de ruwbouw en afbouw worden vaak door het bouwbedrijf aan andere gespecialiseerde bedrijven uitbesteed.
Kunt u de hulp van Schulpzand goed gebruiken bij de afbouw van uw pand?
Wat valt er onder afbouw?
Afbouw behelst eigenlijk een breed totaalpakket aan afwerkingen van het interieur. Dit vereist een zeer gespecialiseerde aanpak en uitgebreide vakkennis om elk aspect van het interieur goed af te werken. Bepaalde werkzaamheden aan de buitenkant van het huis, zoals dakafwerking en balustraden, vallen technisch gezien onder de afbouwfase. Maar als we het puur hebben over de afbouw, richten we ons op de volgende punten:
Afwerking binnenwanden
Niemand zit (normaal gesproken) te wachten op kale binnenwanden. Deze moeten dus goed worden afgewerkt. Het is daarom nodig om deze te stuken, zodat het ruwe oppervlak glad wordt. Zo ziet het er netjes uit en kan het makkelijker worden bewerkt.
Met schilderwerk kunnen we de muren vervolgens verder verfraaien. Voor ons sauswerk of spuitwerk gebruiken we alleen de beste verven en materialen. Hierdoor blijft de kleur op de wanden lang behouden.
Gevelafwerking
De afwerking van de gevel is een belangrijk onderdeel van de afbouw. Het vindt weliswaar buiten plaats, maar is zeer bepalend voor de uiteindelijke uitstraling van het pand. Onze uitgebreide ervaring in gevelrenovatie en gevelreiniging verzekert u van een gedegen gevelafwerking door ons team van specialisten.
In veel gevallen wordt de gevel voorzien van gevelbekleding. Dit is een dikkere laag die over de gevel wordt geplaatst. Gevelbekleding kan met veel materialen worden gedaan. Zo kan worden gekozen voor gevelbepleistering, oftewel stucwerk, of metselwerk met bakstenen. Maar er is veel meer mogelijk als gevelbekleding, van hout en natuursteen tot glas en aluminium.
Hulp nodig? Vraag vrijblijvend een offerte aan!
Vloerafwerking
Vloerafwerking is een doorslaggevende factor in het interieur van elk pand. Het uiterlijk van de vloer bepaalt namelijk voor een groot deel de toon van de inrichting en maakt een huis een thuis.
• Houten vloerbedekking
Veel huizen hebben een houten vloerbedekking. Dankzij de ruime keuze is er vrijwel altijd wel een vloerbedekking die bij u in de smaak valt. Het is hierbij belangrijk om onderscheid te maken tussen laminaat en parket.
Laminaat bestaat uit planken van MDF of HDF die onder en boven zijn voorzien van een laag kunststof. Hierdoor is een laminaatvloer laag in onderhoud. Bovendien kan laminaat beter tegen warmte en vocht met een zeer lage werking.
Een parketvloer is opgemaakt uit (bijna) volledig houten planken. Dit ziet er fraaier uit, maar is tegelijkertijd duurder en lastiger in onderhoud. Het hout werkt altijd door warmte en vocht, maar eventuele beschadigingen zijn gemakkelijker te herstellen dan bij laminaat. Parket kan worden afgewerkt met lak of olie, maar het kan ook onbehandeld blijven. Elke afwerking geeft een andere uitstraling.
Parket is verkrijgbaar als massief houten vloer of als lamelparket. Bij dit laatste zijn de planken opgebouwd uit meerdere lagen van verschillende soorten hout. Dit minimaliseert de werking van het hout. Anders dan laminaat kunt u parket altijd beter door experts laten leggen.
• Pvc vloerbedekking
Een pvc-vloer heeft lijkt veel op laminaat en heeft dezelfde luxe uitstraling. Pvc (polyvinylchloride) is echter een materiaal dat anders werkt dan het hout in laminaat. Een pvc-vloer is dunner dan laminaat en kan direct op de ondergrond worden gelegd. Dit is gunstig voor vloerverwarming en vermindert geluidsoverlast.
Wel moet pvc op een egale ondergrond worden gelegd. Bij oudere, monumentale panden is hier vaak geen sprake van en daarom moeten we deze eerst egaliseren voor we pvc kunnen leggen.
• Gietvloer
Een gietvloer geeft het huis een moderne uitstraling, dankzij het strakke en naadloze uiterlijk. Dit zorgt er bovendien voor dat gietvloeren gemakkelijk zijn te reinigen. Gietvloeren bestaan uit een dunne laag polyurethaan (pur) of epoxy van meestal slechts enkele millimeters.
De vloer is direct egaal als deze gegoten is. Doordat een gietvloer zo dun is, kan er in de toekomst altijd gemakkelijk een nieuwe vloerbedekking op worden geplaatst. Gietvloeren zijn kwetsbaar voor krassen en strepen, maar daarentegen zijn ze wel waterdicht.
• Siergrindvloer
Een siergrindvloer, ook wel korrelvloer of grindvloer genoemd, is een naadloze vloerafwerking met kleine korrels. Deze korrels in de kunsthars geven de vloer een warme en karakteristieke uitstraling. Siergrindvloeren zijn veel verschillende patronen en kleuren verkrijgbaar. Een siergrindvloer gaat lang mee, tot wel dertig jaar, is zeer slijtvast en makkelijk te onderhouden. Bovendien is een siergrindvloer grotendeels opgemaakt uit natuurlijke materialen.
• Stenen vloerafwerking
Met een stenen vloer kunt u veel kanten op. Er is keuze uit keramische tegels, plavuizen en natuurstenen tegels. Een keramische tegelvloer is een interessante optie. Deze kan namelijk zeer uiteenlopende materialen nabootsen, zoals beton, marmer, natuursteen en zelfs hout en kan dienen als fraai en voordeliger alternatief. Daarnaast zijn keramische tegelvloeren in veel verschillende patronen beschikbaar.
Plavuizen, of vloertegels, worden al sinds mensenheugenis gebruikt om vloeren af te werken. Plavuizen hebben vaak een rustieke uitstraling, maar ze kunnen er ook modern uitzien als ze geglazuurd zijn.
Een vloer van natuursteen geeft het huis een fraaie en chique uitstraling. Er is veel keuze in natuurstenen vloeren, al zijn deze vaak te vinden in het hogere prijssegment. Het uiterlijk van de vloer hangt af van de soort natuursteen.
Plafondafwerking
Geen pand kan zonder een goed afgewerkt plafond. Daarom worden bij de afbouw de kale plafonds voorzien van stucwerk om het er strak en licht uit te laten zien. Het is belangrijk dat het stucwerk door experts wordt aangebracht, omdat nieuwe gebouwen de eerste paar jaar nog werken en bovendien tijdens de bouwveel vocht binnen is gekomen. Hierdoor is het risico op scheurtjes groter dan normaal en is goed stucwerk essentieel.
In bedrijfsgebouwen zijn systeemplafonds zeer gewenst. De montage hiervan vindt ook tijdens de afbouw plaats.
Inrichting keuken en badkamer
In veel gevallen wordt bij de afbouw ook de inrichting van de keuken en badkamer gedaan. Dit geeft de garantie dat het door professionals wordt gedaan en het hele huis in dezelfde stijl en kwaliteit wordt opgeleverd.
Kosten afbouw
De kosten van afbouw kunnen zeer ver uiteenlopen. Deze hangen namelijk af van een groot aantal factoren. Allereerst is natuurlijk de oppervlakte van het huis belangrijk, omdat de prijs doorgaans per vierkante meter wordt berekend. Maar ook de gebruikte materialen en manier waarop verschillende delen van het huis worden afgewerkt, zijn bepalend voor de prijs.
Om u inzicht te geven in wat de afbouw van een pand u gaat kosten, kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen. Onze specialisten bekijken dan nauwkeurig wat er moet gebeuren. Met inbegrip van de omvang van het pand en uw specifieke wensen en voorkeuren komen we samen met u tot een duidelijk overzicht van de kosten. Hierin zijn wij uiterst transparant. Dus als de kosten onverhoopt hoger uitvallen, zullen we dit u duidelijk vertellen en verklaren.
Als u eerst meer informatie wenst over onze dienstverlening, kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag met het beantwoorden van uw vragen.
Kunt u de hulp van Schulpzand goed gebruiken bij de afbouw van uw pand?
Neem vrijblijvend contact met ons op om uw vragen of bevindingen met een van onze specialisten door te nemen. Natuurlijk kunt u ook direct vrijblijvend een offerte aanvragen bij Schilders- en Onderhoudsbedrijf Schulpzand.