FOSAG is blij dat starters makkelijker een huis kunnen kopen en met de tijdelijke lage btw voor renovatie en verbouwingen. Zorgen zijn er over de hoge verhuurdersheffing van corporaties. 

 

De woningmarkt krijgt een oppepper nu het kabinet en de oppositiepartijen D66, CU en SGP een omvangrijk plan hebben omarmd om wat te gaan doen aan de vastgelopen huizenmarkt. Zo krijgen huizenbezitters en huurders meer lucht. FOSAG verwelkomt de maatregelen uit het Woonakkoord die aanzetten tot renovatie en verbouwingen vanwege een tijdelijk laag btw-tarief. Bovendien wordt het voor starters op de woningmarkt makkelijker gemaakt om een huis te kopen. Zorgen blijven bestaan over de investeringskracht van woningcorporaties vanwege het in stand houden van een hoge verhuurdersheffing. FOSAG mist een doeltreffende stimulering van de nieuwbouw.

 

Positief: meer ruimte voor starters op de woningmarkt

Al langere tijd pleit FOSAG – samen met de bouwpartners in Cencobouw, MKB Nederland en VNO-NCW  – voor extra ondersteuning en stimulering voor starters. Met de beperking van de verplichte aflossing tot 50 procent uit het Woonakkoord geeft het kabinet nu gehoor aan dat  pleidooi. Goed is dat de maandlasten hierdoor de eerste jaren lager uitvallen. Maar voor het tweede 50 procent deel waar niet op wordt afgelost, mag men geen belastingaftrek meer toepassen. FOSAG is van mening dat de volledige hypotheek/lening volledige renteaftrek moet blijven houden. Want als starters terugkeren op de koopmarkt, kan een keten van verhuizingen op gang komen en daarmee de woningmarkt tot nieuw leven worden gewekt. Het verlengen van de verplichte aflossing van dertig naar vijfendertig jaar geeft meer ruimte aan jonge mensen om een huis met hypotheek te financieren.

 

Positief: tijdelijke lage btw renovatie en verbouwingen

FOSAG is positief over de hernieuwde invoering van een tijdelijke lage btw voor verbouwingen en renovatiewerken in de bestaande bouw voor particulieren en woningcorporaties. Dit betekent dat voor vastgoedonderhoud- en renovatieprojecten onder andere het vloerenleggen, terrazzo en plafond- en wandwerkzaamheden onder het lage btw-tarief gaan vallen bij woonhuizen ouder dan twee jaar . FOSAG gaat er vanuit dat ook het plaatsen van hoog rendementsglas onder het lage tarief valt.

 

Zorgen: investeringscapaciteit van de woningcorporaties

In het Woonakkoord is de totale opbrengst van de verhuurdersheffing teruggebracht van € 2 miljard in 2017 tot nog altijd € 1,75 miljard in 2017. Daarom blijft FOSAG zich grote zorgen maken over de investeringskracht van de woningcorporaties. Talloze FOSAG- bedrijven zijn al geconfronteerd met het uitstellen of zelfs annuleren van onderhouds-  en renovatieprojecten. Dit is een rechtstreeks gevolg van de verhuurdersheffing.