SCHULPZAND DIENSTEN

Houtrotsanering

Houten kozijnen en geveltimmerwerk krijgen veel regen en vocht te verduren. Als het schilderwerk ervan niet helemaal op orde is, kan houtrot ontstaan. Vaak heeft u dat pas door als het te laat is. Gelukkig is dit hardnekkige probleem prima te verhelpen.

Houtrotsanering

Houtrotsanering is het herstellen en vervangen van hout dat door houtrot is aangetast. Dit wordt zeer nauwkeurig gedaan om zoveel mogelijk gezond hout te behouden. De houtrot wordt veroorzaakt door schimmels die op vochtig hout afkomen en het hout langzaam maar grondig vernietigen.

Bij Schildersbedrijf Schulpzand hebben we alle expertise in huis om houtrot zo efficiënt mogelijk te behandelen. Dankzij onze professionele dienstverlening kunt u weer jaren genieten van mooi en gezond geveltimmerwerk.

Last van houtrot? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Houtrot Amsterdam

Wilt u met ons samenwerken?Vraag dan vrijblijvend een offerte aanOfferte aanvragen

Vondelstraat

ParticulierMonumentaalWilt u met ons samenwerken?Vraag dan vrijblijvend een offerte aanOfferte aanvragen

Raamvest

Wilt u met ons samenwerken?Vraag dan vrijblijvend een offerte aanOfferte aanvragen

Wat is houtrot?

Houtrot is een probleem dat veel voor komt. Historische panden zijn kwetsbaar, maar ook gebouwen van recenter datum kunnen ten prooi vallen aan houtrot. De schimmels die houtrot veroorzaken, trekken in het hout op plekken waar veel vocht blijft zitten. Dit leidt ertoe dat het hout langzaam vermolmt en op termijn afbrokkelt. Bovendien trekt rottend hout insecten als de bonte knaagkever aan die het afbraakproces versnellen.

Wat is houtrotsanering?

In het beste geval is de houtrot door middel van houtrotsanering te bestrijden. Bij houtrotsanering verwijderen we zeer gericht het rotte hout uit het gezonde hout. Het voordeel hiervan is dat het omringende en achterliggende hout intact blijft. Bij houtrotsanering gaan we zover als nodig het hout in om de houtrot effectief te kunnen verwijderen. 

Waar houtrot is verwijderd, herstellen we het hout met behulp van het beste gereedschap. De verwijderde elementen worden dan vervangen door nieuw hout van hoogwaardige kwaliteit. Ten slotte zorgen onze specialisten ervoor dat de nieuwe elementen naadloos aansluiten in het geheel. 

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot wordt veroorzaakt door schimmels die het hout aanvallen en langzaam verteren. Deze schimmels worden aangetrokken door een bovenmatig vochtgehalte in het hout. Dit is vaak het gevolg van regenwater dat niet goed afgevoerd wordt en daardoor het hout intrekt. 

Ook de zon kan een negatieve rol spelen, doordat de warmte van zijn stralen de beschermende laklaag afbreekt. De schimmels trekken daardoor dieper in het hout en beginnen het op te eten. Zij zijn (afhankelijk van de soort) in staat de cellulose, hemicellulose en lignine die het hout zijn structuur geven, af te breken. Als u de schimmels te lang hun gang laat gaan, blijft er uiteindelijk een leeg en fragiel omhulsel over.

Soorten houtrot

Er zijn drie manieren waarop houtrot zich kan manifesteren in uw houtwerk. Dit is afhankelijk van de specifieke schimmel die zich in het hout heeft genesteld:

Bruinrot
Bruinrot wordt ook wel droogrot genoemd, omdat het hout als gevolg hiervan droog en bros wordt. Omdat er wel degelijk vocht in het spel is, is bruinrot een meer accurate term, zeker gezien het rotte hout een bruine kleur heeft. Door bruinrot wordt cellulose in het hout afgebroken.

Witrot
Witrot breekt lignine – ook wel houtstof -  in het hout af. Het geeft het aangetaste hout een bleke kleur en een opvallende vezelige en zachte structuur. 

Zachtrot
Zachtrot leidt tot piepkleine gaatjes in het hout en in sommige gevallen tot een verkleuring en verkruimeling van het hout. Daardoor kan het veel weghebben van bruinrot. Het effect van zachtrot is ingrijpender en meer verspreid over het hout, waardoor lokale reparatie van het hout vaak niet afdoende is.

Last van houtrot? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Hoe kunt u houtrot herkennen?

Misschien denkt u dat houtrot gemakkelijk waar te nemen is. Maar wanneer u het zonder problemen kunt zien, hebben de schimmels al veel schade aan kunnen richten. Het is daarom belangrijk dat u houtrot bijtijds signaleert, zodat wij u er snel en voordelig van kunnen verlossen. 

Als u twijfelt aan de conditie van het hout in uw kozijn, kunt u gemakkelijk controleren of het gezond is. Met een scherp voorwerp, bijvoorbeeld een priem, prikt u op verschillende plekken in het hout. U merkt meteen of het hout nog stevig is. 

Blijkt het hout zacht, dan kunt u er eventueel met een hobbymes een stukje uitsnijden om het beter te onderzoeken. Is het hout bruin, dan is er sprake van houtrot. Is het lichtgrijs, dan is het hout nog in orde, maar is er wel een probleem met de vochtafvoer waardoor op termijn alsnog houtrot kan ontstaan. In beide gevallen kunt u uiteraard bij ons terecht voor een juiste aanpak van het probleem.

De bonte knaagkever

Een andere indicatie voor houtrot is ongedierte dat hierdoor wordt aangetrokken. In het bijzonder de bonte knaagkever, ook wel de grote houtworm genoemd, is berucht. Deze bruine kever is enkele millimeters lang en is vooral op warme dagen in het voorjaar zichtbaar. De bonte knaagkever verraadt zijn aanwezigheid door op het hout te kloppen. Ook laat hij kleine gaatjes in het hout, uitvliegopeningen, achter.

Houtrot behandelen

Wij gaan gedegen te werk als u vermoedt dat houtrot uw kozijnen of ander geveltimmerwerk aantast. Hierbij streven we ernaar zoveel mogelijk van het originele houtwerk te behouden. Op de plekken waar dat niet mogelijk is, herstellen wij het timmerwerk met een zodanige nauwkeurigheid, dat het lijkt alsof er nooit houtrot is geweest. 

Met de afwerking van hoge kwaliteit gaat het hout gemiddeld 10 jaar mee. Dankzij onze gerichte aanpak bespaart u veel geld, doordat u niet het volledige kozijn of timmerwerk hoeft te laten vervangen.

Zeer accurate afwerking

Als schilders- en onderhoudsbedrijf zijn wij niet alleen kundig in de reparatie van houtrot. Dankzij onze jarenlange ervaring met schilderen weten we ook hoe we het best uw geveltimmerwerk kunnen schilderen en lakken. 

Goed schilderwerk gaat houtrot tegen. Daarom is het belangrijk dat het schilderwerk van uw kozijnen en geveltimmerwerk goed op orde is. Regelmatig onderhoud is hiervoor cruciaal. Dit zorgt ervoor dat het hout langer gezond blijft en dat het er ook nog eens zeer fraai uitziet. U leest hier meer over het werk van onze gespecialiseerde onderhoudsschilders. 

Houtrot inspectie

Om er zeker van te zijn dat er sprake is van houtrot en om een beeld te krijgen van de schade, doen we altijd eerst een uitvoerige inspectie van het hout. We meten het vochtgehalte, bekijken de schimmel en onderzoeken waar en hoe diep de schimmels in het hout gedrongen zijn. Dit is nodig voor onze specialistische reparatie van het hout. Ook kunnen we op basis hiervan samen met u analyseren hoe de houtrot is ontstaan en hoe dit in de toekomst eventueel kan worden tegengegaan.

Last van houtrot? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Houtrot deelvervanging

Als een deel van het hout te verrot is om te behouden, gaan we over tot deelvervanging. Deze behandeling is ingrijpender dan houtrotsanering. Het aangetaste gedeelte wordt verwijderd en vervangen door kwalitatief goed hout. 

Het kan voorkomen dat bij het herstel van een kozijn het raam moet worden uitgenomen. Dat doen we alleen als we anders niet naar behoren ons werk kunnen uitvoeren. Onze expertise in gevelonderhoud stelt ons in staat dit uiterst zorgvuldig en zonder gevolgen voor u te doen. Wij zien erop toe dat alles er weer perfect uitziet. 

De kosten van het repareren van houtrot

De kosten bij reparatie van houtrot kunnen behoorlijk uiteenlopen. Dit is afhankelijk van de schade, de gekozen behandeling en de tijd die ons team nodig heeft om het hout succesvol te herstellen. Door een offerte bij ons aan te vragen, krijgt u een goed beeld van de kosten. Hier gaat een grondige inspectie aan vooraf. Zo kunnen onze experts u optimaal adviseren over de omvang van de houtrot en uw mogelijkheden om het houtwerk te laten repareren. Wij bieden u volledige transparantie bij onze kostenraming, zodat u niet met onvoorziene kosten wordt geconfronteerd.

Totaalonderhoud op maat

Schildersbedrijf Schulpzand levert maatwerk in onderhoud. Onze dienstverlening is gebaseerd op jarenlange ervaring met totaalonderhoud aan monumentale panden – zeer gevarieerde opdrachten waarbij een sterk oog voor detail en uitgebreide expertise vereist zijn om resultaat op niveau te kunnen garanderen

Benieuwd hoe Schulpzand u kan helpen bij uw problemen met houtrot?

Neem vrijblijvend contact met ons op om uw vragen of bevindingen met een van onze specialisten door te nemen. Natuurlijk kunt u ook direct vrijblijvend een offerte aanvragen bij Schilders- en Onderhoudsbedrijf Schulpzand.