SCHULPZAND DIENSTEN

Voegwerk

Voegwerk is belangrijk voor de staat én het uiterlijk van een gebouw. Laat beschadigde voegen daarom vakkundig opknappen door Schulpzand. Lees hier hoe wij te werk gaan.

Een groot deel van de huizen in Nederland heeft een bakstenen gevel. Dit staat fraai en geeft gebouwen een herkenbare klassieke uitstraling. Voor deze gebouwen is het belangrijk dat het voegwerk in orde is, anders kan dit grote gevolgen hebben voor de gevel en de staat van het pand.

Een voeg is de ruimte tussen twee (bak)stenen, tegels of planken. Bij voegwerk hebben we het vaak over de zichtbare specie tussen bakstenen. Dit maakt de gevel mooier, maar het beschermt deze ook tegen schade door vocht en het weer.

Bij Schildersbedrijf Schulpzand herstellen en vervangen we beschadigde voegen zeer vakkundig en nauwkeurig. Hier knapt elke gevel van op, oud én nieuw. Nieuw voegwerk laat uw huis er weer goed en misschien zelfs nog mooier uitzien. Hier leest u alles over wat er allemaal mogelijk is met voegwerk.

Wilt u uw gevel opknappen met nieuw voegwerk?

St. Anthoniuskerk

ParticulierMonumentaalWilt u met ons samenwerken?Vraag dan vrijblijvend een offerte aanOfferte aanvragen

Ertskade, Van Hengelenstraat

ParticulierMonumentaalWilt u met ons samenwerken?Vraag dan vrijblijvend een offerte aanOfferte aanvragen

Erasmusgracht

ParticulierMonumentaalWilt u met ons samenwerken?Vraag dan vrijblijvend een offerte aanOfferte aanvragen

Wat is voegwerk?

Bij het metselen van een muur worden bakstenen aan elkaar gehecht met specie. Om dit er vervolgens netjes uit te laten zien, moet er een voeger aan te pas komen. Deze vult de voegen verder op met voegspecie, zodat er geen ruimtes tussen de voegen zitten en de gevel er strak en fraai uitziet. 

Voegen worden onderscheiden in horizontale lintvoegen en verticale stootvoegen. Voegers kunnen voegwerk er op verschillende manieren uit laten zien. Hiervoor kunnen ze gebruik maken van andere materialen en voegtechnieken. Alleen bij schoon metselwerk verzorgen voegers het voegwerk, anders is het uiterlijk van de voegen niet van belang en doen de metselaars het zelf.

Schoon metselwerk

Als een gemetselde muur kaal wordt gelaten, dus zonder stuc- of timmerwerk, spreken we van schoon metselwerk. Dit wordt nog steeds veel toegepast. Hierbij wordt de muur met extra zorg gemetseld, zodat de stenen netjes in verband zijn gemetseld en niet besmeurd zijn met specie. De metselaars krabben de voegen schoon, waarna de voegers aan de slag kunnen met de afwerking ervan.

Wilt u uw gevel opknappen met nieuw voegwerk?

Waarom voegen vervangen

Voegwerk heeft een esthetische functie, maar het houdt ook vocht buiten. Zonder voegwerk kan vocht gemakkelijk tussen de stenen sijpelen en de nodige schade aanrichten aan uw gevel. Zeker bij vorst kan dit desastreuze gevolgen hebben voor een gevel. Daarnaast kan het vocht leiden tot verschillende soorten aanslag en begroeiing, die het metselwerk en het uiterlijk van de gevel aantasten. 

Kruimelende of verkleurde voegen geven het huis ook nog eens een verweerde en gehavende uitstraling. Als de voegen in uw gevel niet in goede staat verkeren, heeft u dus niet één maar twee goede redenen om deze te laten herstellen.

Voegwerk herstellen en renoveren

Het is onvermijdelijk dat voegen op den duur aan vervanging toe zijn. Veroudering van het voegwerk is hier een belangrijke oorzaak van. Dit is een natuurlijk proces, waar niet veel tegen is te doen, al gaat goed aangebracht voegwerk langer mee. Door vocht, vorst en chemicaliën als zouten en chloriden kan voegwerk sneller vergaan. Het is daarom zaak om regelmatig de staat van uw voegen na te gaan. 

U kunt vaak zelf al zien of uw voegen aan herstel of vervanging toe zijn. Als het voegwerk poreus is en gemakkelijk verkruimelt in uw hand, als er scheuren zichtbaar zijn, of als er mossen groeien in de voegen, is het kwetsbaar en verliest het zijn beschermende werking. 

In dat geval is het verstandig er vakmensen naar te laten kijken. Bij Schildersbedrijf Schulpzand beschikken we over veel expertise op het gebied van gevelrenovatie. Wij inspecteren het voegwerk nauwkeurig om de oorzaak van het verval te bepalen. Ook bekijken we of herstel van de voegen afdoende is, of dat het gehele voegwerk vervangen moet worden. 

Voegen vervangen

Als we voegen vervangen, verwijderen wij eerst het oude, beschadigde voegwerk door dit uit te slijpen of uit te hakken. Dit doen wij zeer accuraat met zo min mogelijk gevolgen voor het metselwerk. 

Vervolgens reinigen wij de gevel, zodat deze vrij is van vuil en andere resten die het voegwerk in de weg kunnen zitten. Tot slot gaan wij over tot het aanbrengen van het voegwerk. Wij gaan gedegen te werk voor een resultaat dat duurzaam én fraai is. Ook impregneren wij de gevel om deze beter bestand te maken tegen vocht.

Onze brede aanpak voor uw gevel

Ons team van specialisten kan u ook helpen met andere problemen aan uw gevel. We zijn zeer ervaren in gevelreiniging, houtrot verwijderen en timmerwerk en schilderwerk vernieuwen of restaureren

Voegwerk monumentale panden restaureren

Monumentale panden zijn veelal gebouwd volgens de klassieke Hollandse stijl van schoon metselwerk met vakkundig afgewerkte voegen. Bij restauratie van deze historische gebouwen is het voegwerk dikwijls een onderdeel dat onze aandacht verdient. Door de slechte staat van de voegen lopen de gevelstenen en de rest van het gebouw vaak gevaar.

Onze ruime ervaring met restauratie van monumenten helpt ons om verouderd voegwerk vakkundig uit te halen en nauwkeurig nieuw voegwerk aan te brengen. Wij gaan met respect voor de historische waarde van het pand te werk en zorgen dat de nieuwe voegen in de juiste stijl en kleur zijn. 

Voor de restauratie van voegen maken wij veel gebruik van kalkmortel. Hierin is geen cement verwerkt en dit maakt het materiaal elastischer en duurzamer. Kalkmortel heeft dezelfde hardheid als oude bakstenen. Dit maakt het zeer geschikt voor gebruik bij monumentale panden, omdat het belangrijk is dat de specie vergelijkbare eigenschappen heeft als de steensoort van het gebouw.

Hulp nodig? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

De verschillende soorten voegen

Als wij het voegwerk vervangen, staat het u natuurlijk vrij het nieuwe voegwerk in een andere stijl te laten aanbrengen. Er is veel mogelijk om voegen eruit te laten zien zoals u dat wilt. Onze vakmannen beschikken over de juiste vaardigheden om het voegwerk volledig op uw wensen af te stemmen.

• Platvolvoeg

Platvolvoeg is de meest gebruikte voeg. Hierbij ligt het voegwerk op één lijn met het metselwerk. Doorgaans worden de voegen glad afgestreken, maar het is ook mogelijk deze ruwer te maken met een geborstelde of gekamde afwerking.

Holle voeg

De voegen worden ‘uitgehold’, zodat het metselwerk enigszins lijkt uit te steken.

Snijvoeg en knipvoeg

Deze voegen vragen vakmanschap voor een goede afwerking. Het voegwerk wordt van boven en onder afgesneden, wat het er strak en fraai uit laat zien. Een knipvoeg steekt tussen het metselwerk uit, terwijl een snijvoeg langs de randen van de stenen loopt. Beide voegstijlen worden vaak toegepast in monumentale panden.

Schaduwvoeg

Hierbij worden de lintvoegen van boven schuin ingesneden, waardoor een subtiele schaduw op de gevel zichtbaar wordt.

Verdiepte voeg

Deze voegen liggen diep tussen het metselwerk. Hierdoor krijgt de muur eveneens een schaduweffect en droogt deze sneller op na regen.

Teruggehouden voeg

Vergelijkbaar met een verdiepte voeg, maar deze ligt minder diep, met een subtieler reliëf tot gevolg.

Bol geklopte voeg

De voeg staat bol naar buiten en heeft een kenmerkende ruwe afwerking. Deze variant wordt niet veel meer toegepast, maar natuurlijk weten we bij Schulpzand nog wel precies hoe dit moet.

Kosten voegwerk herstellen

De kosten van voegwerk worden per vierkante meter berekend. De prijs is daarnaast afhankelijk van de voeg die gebruikt wordt. Snij- en knipvoegen kosten bijvoorbeeld meer, omdat dit specialistisch werk is. Als u vrijblijvend een offerte aanvraagt bij ons, kijken wij samen met u naar de mogelijkheden en geven wij u een duidelijk overzicht van de kosten.

Wilt u uw gevel opknappen met nieuw voegwerk?

Neem vrijblijvend contact met ons op om uw vragen of bevindingen met een van onze specialisten door te nemen. Natuurlijk kunt u ook direct vrijblijvend een offerte aanvragen bij Schilders- en Onderhoudsbedrijf Schulpzand.